Vijesti

09. ožujka 2006.

Imovina Raiffeisen Balanceda premašila milijardu kuna

Imovina Raiffeisen Balanceda premašila milijardu kuna

Raiffeisen Balanced, mješoviti investicijski fond pod upravljanjem Raiffeisen Investa, jučer je premašio milijardu kuna vrijednosti neto imovine fonda.

Raiffeisen Balanced, mješoviti investicijski fond pod upravljanjem Raiffeisen Investa, jučer je premašio milijardu kuna vrijednosti neto imovine fonda. To je porast od čak 26,7 posto u odnosu na kraj 2005. godine. Riječ je o najvećem mješovitom investicijskom fondu u zemlji.

Raiffeisen Balanced dominantan je na hrvatskom fondovskom tržištu i to ne samo  dosegnutom visinom neto imovine već i ostvarenim prinosima. Fond je osnovan krajem kolovoza 2002. godine, a prosječan godišnji prinos od osnivanja iznosi 21,2 posto. Fond ostvaruje veliko zanimanje ulagača pa u njega, osim pojedinaca, ulažu i poduzeća, osiguravajuća društva i drugi.

Najveći dio imovine fonda ulaže se u dionice domaćih tvrtki poput Plive, Adrisa, Ericsson Nikole Tesle, Podravke i drugih. Raiffeisen Balanced time je, među otvorenim investicijskim fondovima u Hrvatskoj, najveći ulagač u domaće dionice.

Raiffeisen Balanced je u prošloj godini ostvario porast imovine pod upravljanjem za 550 milijuna kuna, na ukupno 789,2 milijuna kuna te je obuhvaćao 39 posto tržišta. Ostvareni prinos u 2005. godini iznosio je 29,9 posto.

Raiffeisen Invest društvo je za upravljanje investicijskim fondovima koje, osim Raiffeisen Balancedom, upravlja s još četiri investicijska fonda, čime pokriva sve segmente tržišta. To su:  novčani fond Raiffeisen Cash, obveznički fond Raiffeisen Bonds te dionički fondovi Raiffeisen Active i Raiffeisen Central Europe.