Vijesti

27. siječnja 2017.

Nastavak aprecijacijskih pritisaka na kunu

 Nastavak aprecijacijskih pritisaka na kunu

Povećani volumeni trgovanja i blaga deprecijacija domaće valute na samom početku ove godine bili su vjerojatno rezultat preslagivanja portfelja velikih tržišnih sudionika u anticipaciji snažnije kune u odnosu na euro u ljetnim mjesecima (potaknut očekivanjima o još jednoj izvanrednoj i produljenoj turističkoj sezoni). Vrlo brzo, tržišni tečaj EUR/HRK vratio se na razine s kraja prošle godine. Sredinom ovog tjedna, pod utjecajem povećane ponude deviza od strane korporativnog i bankarskog sektora kuna je u odnosu na euro, ojačala do razine i ispod 7,48 kuna za euro.

I u danima pred nama, uz povećanu ponudu deviza od strane korporativnog sektora, kuna će podršku nalaziti u poboljšanim makroekonomskim fundamentima tako da tijekom sljedećeg tjedna očekujemo trgovanje u rasponu između 7,46 i 7,49 kuna za euro. Dodatno, u mjesecima pred nama domaćoj valuti podršku će i dalje pružati solidan višak na tekućem računu bilance plaćanja, smanjeni fiskalni rizici, priljev deviza od turizma i življe investicijske aktivnosti, pozitivna neto inozemna pozicija banaka te rastuća potražnja za kunskim kreditima. Prema kraju tromjesečja moguće je očekivati pad EUR/HRK s obzirom na to da se očekuje jača predblagdanska potražnja za kunama i priljev deviza od početka turističke predsezone. Sezonska kretanja EUR/HRK trebala bi i dalje obilježavati 2017. s najnižim tečajem u ljetnim te najvišim tečajevima u zimskim mjesecima (osobito na početku godine).

U uvjetima rekordno visoke razine likvidnosti koja je premašila razinu od 17 mlrd. kuna, na ovotjednoj aukciji trezorskih zapisa Ministarstvo financija je izdalo 928 milijuna kunskih jednogodišnjih trezoraca pri čemu se prinos dodatno spustio za 4bb na 0,60%. Zahvaljujući izdašnoj razini likvidnosti u sustavu tržišne kamatne stope na novčanom tržištu nastavile su oscilirati oko postojećih niskih razina. HNB je početkom tjedna održala novu obratnu repo aukciju na kojoj je plasirala domaćim bankama 110 mil. kuna uz fiksnu kamatnu stopu od 0,3% na tjedan dana u zamjenu za kolateral. Niske prinose i kamatne stope moguće je očekivati i tijekom narednih tromjesečja budući da je središnja banaka najavila nastavak ekspanzivne monetarne politike osobito uzimajući u obzir potisnutu inflaciju i razmjeno stabilan tečaj.Izvor: Limun.hr Više...