Vijesti

09. kolovoza 2011.

Novosti: Osvrt na turbulencije na svjetskim tržištima

Novosti: Osvrt na turbulencije na svjetskim tržištima

Razvoj događaja na financijskim tržištima u posljednjih nekoliko mjeseci utjecao je na sve sudionike tržišta pa tako i na investicijske fondove, osobito dioničke. Situacija se dodatno intenzivirala u posljednjih nekoliko tjedana.

Na trenutno stanje na burzama utjecalo je smanjenje kreditnog rejtinga SAD-u, spori oporavak i strah od nove recesije te fiskalna kriza u perifernim članicama eurozone (Portugal, Irska, Italija, Grčka i Španjolska).

Kao rezultat navedenog , korporativna zarada, koja je još uvijek na visokim razinama, mogla bi se smanjiti i to posebice među kompanijama osjetljivim na ekonomski razvoj i gospodarska kretanja. Ulagači na svjetskim dioničkim tržištima odlučili su navedenu moguću pogoršanu korporativnu zaradu i ekonomsku perspektivu uračunati u cijene dionica. To se posebno odrazilo na Europu gdje je percepcija rizika čak i veća nego što upućuju pokazatelji. Nakon što je Europska Centralna Banka (ECB) kupila talijanske i španjolske državne obveznice, vjerujemo da će se sistematski rizik europskih financijskih tržišta i nestabilnosti eura značajno smanjiti.
 
Snižavanje kreditnog rejtinga SAD-a, od strane rejting agencije Standard & Poor's, ne sadrži nikakav sistematski rizik već je samo korak koji se očekuje već duže vrijeme i koji je vrlo vjerojatno već uračunat u valuacije na tržištima kapitala u velikoj mjeri. Kako god, potražnja za državnim obveznicama SAD-a , kao „sigurnim utočištem“ , ostala je na visokoj razini.

Kretanja na svjetskim tržištima obveznica mogu biti turbulentna, no ne u toj mjeri da bi značajno utjecala na obveznički dio portfelja fondova pod upravljanjem Raiffeisen Investa. Obvezničke pozicije u kritičnim periferijalnim PIIGS zemljama u većem su dijelu zatvorene prije nekoliko mjeseci.

Uzevši u obzir faktore utjecaja i razvoj situacije možemo reći da smo trenutno u središtu faze koja je primarno vođenja događanjima, a ne fundamentima, što nas dovodi u nezavidnu poziciju kod davanja bilo kakvih predviđanja odnosno prognoza. Upravo iz tog razloga iznimno je važno da ECB puno brže donosi odluke i provodi implementaciju postavljenih planova nego što je to bilo u prijašnjim godinama.  Ukoliko se dužnička kriza u perifernim zemljama ubrzo stavi pod nadzor, sentiment na tržištima – koja trenutno vode osjećaji – od straha do panike – vrlo vjerojatno će se poboljšati.

Još uvijek je teško predvidjeti u kojoj mjeri će se tržišta kapitala u razvoju uspjeti „ograditi“ od događanja u Europi i SAD-u, budući da su valuacije u tim zemljama na relativno visokim razinama.

Unatoč svemu navedenom, mnoga dionička tržišta se prema valuacijama mogu sagledati kao atraktivna ili vrlo atraktivna obzirom na nedavni pad cijena. Iako postoje naznake usporavanja gospodarskog oporavka, u ovom trenutku se ne očekuje ponavljanje scenarija od prije tri godine.

Naravno, naš tim stručnjaka će i dalje pozorno pratiti sva globalna gospodarska i politička kretanja, kako bi se struktura ulaganja Raiffeisen investicijskih fondova pravovremeno prilagodila ciljevima ulagatelja.

Ovaj materijal ili bilo koji njegov dio ne može se smatrati ponudom ili pozivom na kupnju ili prodaju bilo koje imovine ili prava. Navedene informacije su dane u svrhu informiranja te ne mogu biti zamjena za neovisan financijski savjet. Svaki ulagatelj se upućuje na vlastitu prosudbu i ocjenu financijskog položaja fondova i s time povezanih rizika.