Vijesti

26. listopada 2012.

Raiffeisen World - kvartalne informacije

Raiffeisen World - kvartalne informacije

Razočaravajući globalni podaci i daljnji strahovi zbog eurozone loše su utjecali na sentiment tržišta tijekom srpnja, ali je nada u poteze Europske središnje banke usmjerene prema spriječavanju dužničke krize ipak pozitivno utjecala na tržišni rasplet. U fokusu su bile mogućnosti ostvarenja dodatnih novčanih poticaja Europske središnje banke i eventualno daljnje kvantitativno popuštanje američkih Federalnih rezervi kao odgovor na odugovlačenje globalnog oporavka.

Iako na niskim razinama, globalne dionice nastavile su svoj napredak tijekom kolovoza. Obujam trgovanja uvrštenim dionicama u SAD-u iznosio je 4,5 milijardi, što je ujedno bilo blizu najniže razine ostvarene 2008. godine, isključujući neradne dane. Tržišta su vođena zemljama koje mnogi smatraju visokorizičnima poput Španjolske, Portugala, Grčke i Italije. Nezaposlenost u SAD-u ostala je na visokim razinama, dok Case-Shiller indeks cijena nekretnina po prvi puta u posljednje dvije godine pokazuje pozitivan međugodišnji rast.
Koraci središnjih banaka usmjereni ka poboljšanju najsporijeg globalnog rasta od 2009. godine utjecali su na povećana ulaganja u dionice u rujnu. Nadalje, FED je obećao treći krug kvantitativnog popuštanja kroz kupnju državnih obveznica, što bi povećalo likvidnost na financijskim tržištima i oživjelo gospodarstvo nakon što je nezaposlenosti dosegla razine iznad 8%. Također, središnja banka je predstavila program neograničene kupovine obveznica.

U očekivanju novih mjera državnih poticaja, cijena dobara porasla je u posljednja tri mjeseca (zaključno s rujnom) na najviše razine od prvog tromjesečja 2011. godine potaknuta najgorom američkom sušom u posljednjih 56 godina.
Financijski sektor dao je najbolje rezultate, dok se uspješnost tehnološkog sektora smanjila. Portfelj fonda podržan je od strane pozicija u energetskom sektoru (dionice Chevron-a, Total-a i Hes-a). Dionice američkih rafinerija i dalje su nastavile s pozitivnim izvedbama, a Total, najveći francuski proizvođač nafte, pokazao je dobre povrate u drugom kvartalu, pobijedivši porastom svoje dobiti čak i prognoze analitičara.

Tehnološki sektor nije polučio tako dobre rezultate kao što se očekivalo. Jedna od glavnih tema u sektoru bila je Appleova pobjeda u sudskom predmetu nad Samsungom gdje je potonji proglašen krivim za "namjerno" kopiranje Apple dizajna prilikom čega je kažnjen s milijardom dolara, što će uvelike imati utjecaja na Samsungove Android telefone namijenjene za američko tržište. Wireless Telekom ostvario je dobre rezultate, a iskazane brojke potvrdile su da je rast i dalje je prisutan u ovom sektoru unatoč nešto drugačijim makroekonomskim pokazateljima.

Fiksiranje Libor-a, pranje novca u HSBC-u, prijevara u Peregrine Financial-u i veći od predviđenog gubitak glavne investicijske banke JP Morgan Chase, kao i daljnje izbacivanje viših rukovoditelja utjecali su na bankarski sektor. Međutim, usprkos tome financijski sektor ostvario je najbolje rezultate u trećem kvartalu. U konačnici, sezona zarada pokazala je da glavne pozicije unutar financijskog sektora i dalje nastavljaju s poboljšanjima. Dobra selekcija dionica unutar financijskog sektora doprinijela je pozitivnoj izvedbi fonda.

*Ovaj materijal ili bilo koji njegov dio ne može se smatrati ponudom ili pozivom na kupnju ili prodaju bilo koje imovine ili prava. Navedene informacije su dane u svrhu općeg informiranja te ne mogu biti zamjena za neovisan financijski savjet niti se njihovim objavljivanjem stvara bilo kakva obveza za Raiffeisen Invest d.o.o. Svaki ulagatelj se upućuje na vlastitu prosudbu i ocjenu financijskog položaja Fonda i s time povezanih rizika, kao i na angažiranje potrebnih stručnjaka (uključujući porezne savjetnike). Raiffeisen Invest d.o.o. ne prihvaća odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu uporabom ili tumačenjem informacija iz ovog materijala. Zabranjeno je daljnje distribuiranje i umnožavanje ovog materijala (u cijelosti ili djelomično) bez prethodnog pisanog pristanka Raiffeisen Invest d.o.o. Prije ulaganja svaki ulagatelj dužan je upoznati se s Prospektom fonda.