Vijesti

14. travnja 2006.

Raiffeisenbank i Raiffeisen grupa: Iznimni rezultati organskog rasta u 2005. godini

Raiffeisenbank i Raiffeisen grupa: Iznimni rezultati organskog rasta u 2005. godini

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) ostvarila je u 2005. godini, isključivo organskim rastom, porast aktive od 17,5 posto odnosno 4,3 milijarde kuna te je godinu završila s 28,7 milijardi kuna aktive.

Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) ostvarila je u 2005. godini,  isključivo organskim rastom, porast aktive od 17,5 posto odnosno 4,3 milijarde kuna te je godinu završila s 28,7 milijardi kuna aktive. Dobit poslije oporezivanja povećala se na 295 milijuna kuna sa 176 milijuna u prethodnoj godini. Ukupni prihodi Raiffeisen grupe narasli su na 2,307 milijardi kuna, dok se aktiva povećala za 17,3 posto na 30 milijardi kuna. Konsolidirana dobit Grupe na kraju 2005. godine iznosila je 369 milijuna kuna.

Prošlu godinu obilježio je porast tržišnog udjela RBA mjerenog aktivom sa 10,58 posto na 10,99 posto, a pri tome se štednja građana povećala za 17 posto te je krajem godine iznosila 8,73 milijardi kuna. Štednja u RBA kontinuirano raste po višim stopama od onih u ostatku sustava; apsolutni rast depozita stanovništva u 2005. godini u RBA predstavlja oko 11% apsolutnog rasta depozita stanovništva u sustavu. Za razliku od sustava, tijekom 2005. godine RBA bilježi više stope rasta kredita poduzećima nego stanovništvu.

Prošlu poslovnu godinu obilježila su ulaganja u razvoj, rast aktivnosti i proširenje ponude financijskih proizvoda i usluga. Visoki tržišni udjeli prema vrijednosnim papirima radi trgovanja i u derivativnim financijskim instrumentima zadržavali su se na visokim razinama čime se potvrđuje pozicija RBA na ovim segmentima tržišta. Posebno je to izraženo u derivativnim financijskim instrumentima gdje je udio RBA dosegao trećinu sustava.

Raiffeisen grupa s pravom može biti zadovoljna poslovanjem u 2005. godini - godini koju je obilježio velik uspjeh inovativnih i fleksibilnih financijskih proizvoda ponuđenih tržištu.

Promet RBA direkt Online Internet bankarstvom u prošloj je godini premašio 100 milijardi kuna, a RBA brokeri zauzeli su visoko drugo mjesto na Zagrebačkoj burzi. Međunarodni časopis Global Finance RBA je proglasio najboljom hrvatskom internet bankom za korporativne i institucionalne klijente (Best Corporate/Institutional Internet Bank in Croatia 2005.)

Raiffeisen Invest u 2005. godini osnovao je novi fond - Raiffeisen Central Europe, a Društvo i dalje bilježi rekordne rezultate poslovanja, uključujući i prošlogodišnji porast imovine za više od 1,35 milijardi kuna čime je Raiffeisen Invest imao najveći udjel u porastu imovine svih investicijskih društava u zemlji u prošloj godini i potvrdio reputaciju najvećeg ulagača u dionice hrvatskih tvrtki.

Raiffeisen obvezni mirovinski fond i u 2005. godini je ostvario najveći prinos od svih obveznih mirovinskih fondova, a u prošloj godini na domaćem deviznom tržištu ugovorio je prve forward transakcije kojima je cilj zaštititi imovinu fonda od nepovoljnih kretanja tečajeva stranih valuta. Godinu su obilježili i porast broja članova te najbolji prinosi u Raiffeisen mirovinskom supermarketu.

Raiffeisen Leasing (RL) je u listopadu prošle godine proslavio šestu godišnjicu od osnutka, a vrijednost novougovorenih poslova u 2005. godini premašio je 122 milijuna eura. Pokrivajući sve značajne grane gospodarstva, RL se ubraja među vodeće leasing kuće na hrvatskom tržištu s evidentiranim rastom u poslovanju. U leasingu i dalje najveći udio zauzima financiranje vozila (osobnih i gospodarskih), a sve veću važnost i udio na tržištu dobiva financiranje opreme te financiranje plovila. RL nudi mogućnost praćenja izgradnje novih nekretnina te financiranje već postojećih objekata. U prošloj godini Raiffeisen Leasing d.o.o. Hrvatska osvojio je nagradu za najveću produktivnost među članicama Raiffeisen Leasinga središnje i istočne Europe.

Raiffeisen stambena štedionica (RSŠ) prva je stambena štedionica koja je hrvatskom tržištu tijekom 2005. godine predstavila razrađeni model međufinanciranja, sustav odobravanja povoljnih stambenih kredita odmah i bez čekanja, odnosno prije isteka minimalnog, dvogodišnjeg roka štednje. Istodobno je predstavljena i novost na tržištu stambene štednje - dječja štednja. RSŠ je sredinom prošle godine uvela dvije nove tarife – Funky i Jazz, nastale sukladno potrebama klijenata, koje omogućuju niže kamate na stambene kredite kao i duže rokove otplate.

Članice Raiffeisen grupe u Hrvatskoj osvojile su čak 4 nagrade na Zlatnoj dionici - investicijsko društvo Raiffeisen Invest proglašeno je najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima u Hrvatskoj u 2004. godini, a to je društvo  osvojilo nagrade i za fondove Raiffeisen Balanced i Raiffeisen Bonds koji su proglašeni najboljim fondovima u svojoj kategoriji. Raiffeisen obvezni mirovinski fond, pod upravljanjem Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, proglašen je najboljim obveznim mirovinskim fondom u Hrvatskoj u 2004. godini, a osvojio je i nagradu prestižnog europskog časopisa IPE (Investment and Pensions Europe) za najbolji europski mirovinski fond u 2005. u kategoriji fondova do 1 milijarde eura pod upravljanjem.

Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo osvojilo je Zlatnu plaketu na natjecanju FESTO 2005. za seriju novinskih oglasa, a web portal Limun.hr izabran je među 10 najboljih web stranica u 2005. godini u kategoriji financijske industrije (časopis Vidi) te za jednu od 10 najboljih hrvatskih web stranica u 2005. godini (časopis Bug).

Kampanje RBA u prošloj godini zabilježile su i dva važna priznanja na međunarodnim festivalima uvrstivši se među finaliste za nagradu „AME 2005. - Advertising&Marketing Effectiveness” u New Yorku koja se dodjeljuje za efikasnost komunikacije (RBA Flexi kampanja) te „Cannes Lions Festivala 2005.“  u cyber kategoriji sa web bannerom „Tlocrt“ za RBA stambene kredite.

Raiffeisen grupa i dalje bilježi povećanje broja djelatnika – tijekom 2005. otvoreno je više od 200 novih radnih mjesta  te je na kraju godine bilo 1.900 djelatnika Grupe, od čega 40 posto njih s fakultetskom naobrazbom. Prosječna starost svih zaposlenika je 34 godine, a više od 76 posto svih zaposlenih su žene. Prema istraživanju portala MojPosao, RBA je uvrštena među 10 najpoželjnijih poslodavaca u zemlji.

U prošloj godini RBA je uplatila više od 265 milijuna kuna poreza i doprinosa, a cjelokupna Raiffeisen grupa gotovo 297 milijuna kuna.

Ovim iznimnim rezultatima organskog rasta Raiffeisen grupa potvrdila je poziciju hrvatske financijske grupacije sa najširim spektrom različitih financijskih usluga zbog čega je poznata i pod nazivom 'financijski supermarket'.