Vijesti

30. siječnja 2017.

Rast industrijske proizvodnje 5% u 2016. godini

 Rast industrijske proizvodnje 5% u 2016. godini

Prema posljednjim podacima DZS-a prosinac je donio iznadočekivani dvoznamenkasti godišnji rast industrijske proizvodnje po najvišoj stopi od 14,9% (prema kalendarski prilagođenim indeksima). Izvješćem za prosinac potvrđen je trend pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje koji traje od veljače 2015. godine. Snažan rast industrijske proizvodnje u prosincu doprinio je povoljnim kretanjima obujma industrijske proizvodnje na godišnjoj razini u posljednjem tromjesečju (+7,1% prema izvornim indeksima ) što će se svakako pozitivno odraziti i na kretanje BDV-a u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju. Na mjesečnoj razini, i četvrti mjesec za redom, također je zabilježena pozitivna stopa rasta od 4% prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima.
 
Promatrano kumulativno na razini cijele prošle godine industrijska proizvodnja je prema izvornim indeksima zabilježila godišnji rast od 5,3% dok je prema kalendarski prilagođenim indeksima rast iznosio 5,0% godišnje. Time je i treću godinu zabilježen porast industrijske proizvodnje. Promatrano prema GIG-u, rast obujma industrijske proizvodnje zabilježen je u svim promatranim kategorijama: intermedijarni proizvodi (5,1%), energija (5,7%), kapitalni proizvodi (6,3%), trajni proizvodi za široku potrošnju (4,2%) te netrajni proizvodi za široku potrošnju (4,1%). Promatrano prema NKD-u rast industrijske proizvodnje u 2016. posljedica je rasta prerađivačke industrije (udio u ukupnoj industriji od 77,9%,) od 5,4%. Rast je zabilježen i u djelatnosti opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija 7%, dok je u kategoriji rudarstva i vađenja u periodu od siječnja do prosinca prošle godine zabilježen pad od 1,8%. 
 
Glavni pokretači rasta prerađivačke industrije u 2016. bili su proizvodnja električne opreme (22,2%), proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme (14,7%), proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (13%), proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (12%), proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (9,6%). U najvećoj djelatnosti prerađivačke industrije, proizvodnji prehrambenih proizvoda (udio od 13,7%) kumulativni godišnji rast je iznosio 3,6%
 
I u ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta. Očekujemo da će predvodnici rasta prije svega biti aktivnosti usko vezane za turizam i trgovinu. Tako bi se uz projicirani nastavak rasta u najvažnijim hrvatskim vanjskotrgovinskim partnerima pozitivan uzlazni ciklus prerađivačke industrije trebao nastaviti i u ovoj godini.


Izvor: Limun.hr Više...