Vijesti

06. lipnja 2006.

Članice Raiffeisen grupe u Hrvatskoj dobitnice nagrada 'Zlatni udjel'

Članice Raiffeisen grupe u Hrvatskoj dobitnice nagrada 'Zlatni udjel'

Stručni žiri ''Zlatne dionice'' i ''Zlatnog udjela'' za 2005. godinu dodijelio je ukupno osam nagrada članicama Raiffeisen grupe: investicijsko društvo Raiffeisen Invest proglašeno je drugu godinu zaredom najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima u Hrvatskoj.

Stručni žiri ''Zlatne dionice'' i ''Zlatnog udjela'' za 2005. godinu dodijelio je ukupno osam nagrada članicama Raiffeisen grupe: investicijsko društvo Raiffeisen Invest proglašeno je drugu godinu zaredom najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima u Hrvatskoj, a to je društvo osvojilo nagrade i za fondove Raiffeisen Balanced, Raiffeisen Bonds i Raiffeisen Cash koji su proglašeni najboljim fondovima u svojoj kategoriji. Raiffeisen mirovinsko društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondom proglašeno je najboljim društvom, a pobjednici su i u kategoriji za najbolji otvoreni dobrovoljni mirovinski fond u Hrvatskoj (Raiffeisen) te najbolji zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond (Hrvatskog liječničkog sindikata). Raiffeisen obvezni mirovinski fond, pod upravljanjem Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, drugu godinu zaredom proglašen je najboljim obveznim mirovinskim fondom u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave Raiffeisen Investa, Hrvoje Fajdetić, na današnjoj svečanoj dodjeli nagrada u Zagrebu naglasio je da je poslovanje Investa u 2004. godini bilo dobro, no prošla godina je bila još bolja. ''Nadmašili smo sve prethodne godine: ostvarili smo atraktivne prinose u svim kategorijama, a imovina svih naših fondova premašila je dvije milijarde kuna. Takav rezultat plod je velikih napora i znanja naših zaposlenika, ali i podrške Raiffeisen grupe – jedne od najboljih grupa u Hrvatskoj''. Raiffeisen Invest planira i dalje njegovati vrijednosti koje ga odlikuju, prvenstveno posvećenost atraktivnim prinosima, te doprinositi razvoju tržišta kapitala.

Raiffeisen mirovinsko društvo za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima (RDMD) je prvo društvo registrirano za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima u zemlji, a za gotovo 20.000 članova otvorenog fonda u prošloj godini ostvaren je prinos od 7,23 posto. Predsjednica Uprave RDMD-a, Renata Kašnjar-Putar, istaknula je da je krajem prošle godine imovina otvorenog dobrovoljnog fonda iznosila 124 milijuna kuna što čini 60 posto ukupne neto imovine otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova u Hrvatskoj. ''Po ostvarenim prinosima ističu se i zatvoreni dobrovoljni mirovinski fondovi kojima upravljamo: Ericsson Nikola Tesla, Hrvatskog liječničkog sindikata te Hrvatskog novinarskog društva. Na račune članova dobrovoljnih mirovinskih fondova u 2005. godini je uplaćeno više od 7 milijuna kuna državnih poticajnih sredstava'' – dodala je Kašnjar-Putar.

Raiffeisen obvezni mirovinski fond (ROMF) od samog osnivanja nalazi se među vodećim fondovima u zemlji, a svaki treći osiguranik u Hrvatskoj član je upravo ROMF-a. U prošloj godini fond je za svoje članove zaradio gotovo 300 milijuna kuna, a velika važnost pridaje se upravljanju rizicima stoga je ROMF od prošle godine, među prvima na tržištu, počeo koristiti izvedenice u svrhu zaštite imovine fonda. Predsjednik Uprave Društva, Damir Grbavac, tom prilikom je naglasio važnost povjerenja koju su im iskazali članovi. ''Ostvareni rezultati predstavljaju zajednički uspjeh svih članova i našeg stručnog tima. Raiffeisen obvezni mirovinski fond je drugu godinu za redom ostvario najviši prinos od svih obveznih mirovinskih fondova; prošle godine on je iznosio 9,56 posto, što je značajno više od prosjeka industrije'' – dodao je Grbavac.