Vijesti

15. siječnja 2015.

Komentar tržišta za 2014. godinu

Komentar tržišta za 2014. godinu

Prethodna godina najviše će ostati upamćena po gospodarskom oporavku SAD-a, povijesno niskim kamatnim stopama u EU i snažnim padom cijene nafte.

Početak godine obilježila je nestabilnost na dioničkim tržištima potaknuta kriznom situacijom u Ukrajini koja je dovela do rasta cijena obveznica najstabilnijih svjetskih gospodarstava poput SAD-a i Njemačke. Nastavak godine donio je snažne makroekonomske podatke iz SAD-a koji su samo potvrdili gospodarski oporavak najveće svjetske ekonomije. Dionice su sredinom godine ostvarile rast koji je bio dodatno potaknut snižavanjem referentne kamatne stope od strane Europske središnje banke na 0,05%. Niske kamatne stope dodatno su osnažile državne obveznice, ali se među ulagačima u europske dionice uvukao novi strah. Stopa inflacije u EU padala je iz mjeseca u mjesec i stvorio se strah od dugotrajnog razdoblja deflacije koji bi mogao utjecati na smanjenje GDP-a zemalja EU koje ionako zaostaju za stopama SAD-a ostvarenim nakon 2008. godine.
Dodatni poticaj smanjenju potrošačkih cijena bio je najveći pad cijena sirove nafte na svjetskom tržištu od 2008. godine koja je u drugoj polovici godine izgubila 50% svoje vrijednosti. Najveći utjecaj na pad cijena nafte imale su nove tehnologije eksploatacije koje su povećale količinu nafte na tržištu, dok je konačni okidač bila odluka OPEC-a da ne smanjuje proizvodnju. Pad cijena nafte najsnažnije će pogoditi Rusiju čiji bi BDP u 2015. godini mogao znatno pasti, dok će u svemu tome dobro proći krajnji potrošači zbog smanjenja troška potrošačke košarice. Pad cijene energenata utjecao je i na pad ostatka tržišta roba i sirovina čime su najsnažnije pogođene zemlje u razvoju poput Rusije i Brazila.
Stoga možemo zaključiti da je 2014. godina bila pozitivna za gospodarstvo i tržište SAD-a koje je donijelo i snažan rast dolara, dok je gospodarstvo Europske unije i dalje na neutralnim razinama zbog niske inflacije i međusobnih previranja oko odluka Europske središnje banke. Tržišta zemalja u razvoju imala su različite rezultate, od Indije čija je gospodarska politika pozitivno prihvaćena među ulagačima do tržišta Rusije i Brazila koja su pogođena padom cijena sirovina.

Hrvatsko dioničko tržište godinu je završilo na neutralnoj razini s najboljim periodom tijekom ljetnih mjeseci kada je turistički sektor ostvario još jednu pozitivnu godinu unatoč nešto lošijem vremenu. Konačno dovršeno Agrokorovo preuzimanje Mercatora bilo je jedno od najvažnijih događaja  godine u regiji, no zbog razvučenosti cijelog postupka značajnija reakcija na tržištu je izostala. Kraj godine donio je korekciju na tržištu, kako zbog korekcije u Europi, tako i zbog krize u Rusiji koja se odrazila na velik broj kompanija iz Crobex-a i njihove buduće rezultate. Obveznice su slijedile pozitivan trend prenešen sa svjetskog obvezničkog tržišta i godina je donijela pad prinosa unatoč daljnjem padu BDP-a i lošem kreditnom rejtingu. No, to je uzrokovalo i pad kamatnih stopa te su investitori počeli tražiti alternative klasičnom oročenju.

Investitori će, posebice početkom ove godine, najveći fokus imati na kretanje cijene nafte, kao i na odluke Europske središnje banke o aktivnom sudjelovanju na obvezničkom tržištu (postupak koji je uspješno dovršen u SAD-u prošle godine). Također, pratit će se  makroekonomski podaci SAD-a koji će utjecati na odluku o tome kada bi američka središnja banka (FED) mogla podići referentnu kamatnu stopu.
Sukladno navedenom, očekujemo nešto volatilnije tržište nego je to bilo u 2014. godini.