Vijesti

11. srpnja 2012.

Raiffeisen World - kvartalne informacije

Raiffeisen World - kvartalne informacije

Dužnička kriza u eurozoni nastavila se odražavati na tržišta

Nakon dinamičnog početka godine, apetiti za rizikom oslabili su u travnju kada su globalna tržišta „izgubila tlo pod nogama“. Pad tržišta može se pripisati brizi oko rješavanja španjolske dužničke krize i rastu cijene zaduživanja te bitne članice eurozone ali i ekonomskim podacima koji ukazuju na sve usporeniji rast najvećih svjetskih gospodarstava. Također, europska dužnička kriza nastavila je utjecati na sentiment tržišta te su ona u svibnju oštro počela padati. Rasprava oko mogućeg izlaska Grčke iz eurozone bila je u fokusu nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da se oformi zajednička vladajuća koalicija. Krajem drugog kvartala, tržišta kapitala ipak su pokazala pozitivan sentiment. Vrijednosti dionica porasle su nakon što je Grčka uspjela oformiti koalicijsku vladu, a na porast njihove vrijednosti utjecao je i optimizam nastao uslijed zadržavanja valute eura. Osim toga, čelnici 17 zemalja eurozone postigli su dogovor da se do kraja ove godine uspostavi jedinstveni nadzorni mehanizam koji će omogućiti da se pod određenim uvjetima banke izravno dokapitaliziraju iz stalnog kriznog fonda EU, što je veliki napredak jer eventualno spašavanje banaka na taj način neće više opterećivati nacionalne proračune. 
U SAD-u su ekonomski podaci bili raznoliki. Ipak, oni i dalje ukazuju na otpornost gospodarstva uz pozitivne podatke s tržišta rada gdje  nezaposlenost kontinuirano opada.
U skladu s očekivanjima, FED će kamatne stope održavati na niskim razinama i to barem do 2014. godine. Među sektorima u koje je investirana imovina fonda, posebno se ističu dionice iz sektora financija, koji ima najveći udio u imovini fonda, a slijede dionice energetskog sektora.

Tržište je obilježilo volatilno trgovanje i nestabilnost tijekom drugog kvartala.  Unutar financijskog sektora, utrka za spas eura pogoršana je španjolskim pokušajem dokapitalizacije nacionalizirane banke Bankia. Financijski sektor stoga je bio jedan od najosjetljivijih područja. J. P. Morgan Chase, najveća američka banka, čije se dionice nalaze u portfelju tog sektora šokirala je ulagače priznanjem gubitka od 2 milijarde dolara.  Iako su detalji ostali nepoznati, loše procjene i kriva ulaganja dovela su do pretjerano velikog duga.
Kretanje energetskog i građevinskog sektora bilo je pod utjecajem pada cijena roba. Lošu izvedbu ostvarila je i Nokia, najveći svjetski proizvođač mobitela nakon što im je smanjena prognozirana dobit u prvom kvartalu, obzirom da je potražnja za njihovim smartphone uređajima Symbian serije oštro oslabila prelaskom na telefone podržane Microsoft Windows softwareom. U portfelju fonda, najveći uspjeh ostvarile su pojedinačne dionice poput onih General Electrica i vodeće američke telekomunikacijske kompanije AT&T. Pozitivnim se pokazao i dobar izbor dionica industrijskog sektora.
Imovina fonda investirana je u dionice izdavatelja iz SAD-a, Europske Unije i Japana.

*Ovaj materijal ili bilo koji njegov dio ne može se smatrati ponudom ili pozivom na kupnju ili prodaju bilo koje imovine ili prava. Navedene informacije su dane u svrhu informiranja te ne mogu biti zamjena za neovisan financijski savjet. Svaki ulagatelj se upućuje na vlastitu prosudbu i ocjenu financijskog položaja Fonda i s time povezanih rizika.