Gostovanje studenata EFZG-a u Raiffeisenu

27.05.2016

Marko Hunjak, direktor direkcije za Upravljanje imovinom Raiffeisen Investa, studentima 4. godine EFZG s kolegija „Upravljanje institucionalnim investitorima“ pripremio i prezentirao stručna znanja iz svijeta mirovinskih i investicijskih fondova.

 

Marko Hunjak, direktor direkcije za Upravljanje imovinom Raiffeisen Investa, studentima 4. godine EFZG s kolegija „Upravljanje institucionalnim investitorima“ pripremio i prezentirao stručna znanja iz svijeta mirovinskih i investicijskih fondova.

Prije samog početka predavanja, studente je pozdravila Liana Keserić, članica Uprave RBA te izjavila: „Iznimno mi je drago što imamo priliku ugostiti buduće stručnjake te prenijeti stečena znanjana na sljedeće generacije mladih profesionalaca. Iako već posjedujete znanja o financijskim institucijama i tržištima, program edukacije je prilagođen na malo višu razinu te vjerujem da će vam biti zanimljivo slušati perspektive velikih „igrača“ na tržištu. Hrvatsko je financijsko tržište visoko bankocentrično, no sigurna sam da znate da su ovakva društva i njihovo poslovanje izuzetno važni za razvoj tržišta kapitala u Hrvatskoj, kod kojeg još uvijek postoji značajan prostor za rast i razvoj. Moram naglasiti kako je ovo druga godina zaredom otkako je Hrvatska uključena u projekt European Money Week te imamo dodatan uvid u stanje, odnosno razinu znanja mladih o financijama i općenito financijskim uslugama ili proizvodima. Nažalost, rezultati su porazni na razini cijele EU, pa tako niti Hrvatska nije izuzetak. 
Upravo zato, nama u Raiffeisenu je jako važno da aktivno sudjelujemo u financijskom opismenjavanju i prenošenju zanimljivih i praktičnih znanja na buduće generacije financijskih stručnjaka. Vi ste već praktički na kraju svog studija i čeka vas važan i zanimljiv dio u životu – odabir smjera daljnjeg razvoja, specijalizacije i u konačnici zapošljavanje. Vjerujem da će vas današnje prezentacije potaknuti na razmišljanje i da će vam pomoći u donošenju te velike i važne odluke“.

Marko Hunjak, u predavanju je studentima pripremio prezentaciju i predstavio sve institucionalne investitore na domaćem tržištu kapitala. Također, studenti su dobili praktična znanja iz načela upravljanja investicijskim fondovima, dok su ih najviše zanimale vrste investicijskih fondova, razvoj domaće industrije investicijskih fondova te kako izgleda posao portfolio menadžera.

Studenti su također imali priliku slušati i predavanje Damira Grbavca, koji je studentima detaljno predstavio sliku trenutnog stanja mirovinskog sustava u Hrvatskoj, prezentirao misiju mirovinskih fondova te objasnio način na koji funkcioniraju obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi. Studente je najviše zanimala učinkovitost mirovinskog sustava i aktualnosti vezane uz demografiju stanovništva te niti jedno pitanje nije ostalo bez zanimljivog odgovora.

Nakon predavanja i odgovorenih pitanja iz publike, studenti su dobili i jedinstveni pogled u organizaciju poslovanja Raiffesien Investa te Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Studenti su izrazili želju za nastavkom dodatnog obrazovanja na području fondova te su pozvani da se prije završetka studija jave na stručnu praksu u Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), kako bi im se nastavak edukacije mogao pružiti u društvu, odnosno članici Grupe prema njihovom izboru.