Pad tržišta kapitala - 10 najčešće postavljenih pitanja

27.03.2020

Odgovaramo na 10 najčešće postavljenih pitanja s kojima se susrećemo sada kada se cijeli svijet bori s koronavirusom. English

 

 

 

Kada, kao što je trenutno slučaj, dođe do ekstremnog pada cijena na tržištima kapitala među sudionicima na tržištu javlja se neizvjesnost. Nameću se mnoga pitanja, a svima koji se već neko vrijeme aktivno bave ulaganjem u vrijednosne papire ta su pitanja vrlo dobro poznata - pojavljuju se iznova pri svakom padu burze. Prikupili smo najčešća i odgovorili na njih u nastavku.

 

Što će se dogoditi s tržištima nadalje? Hoće li trenutni pad rezultirati daljnjim padovima cijena na tržištima kapitala?
Realno, u ovom trenutku nitko ne može odgovoriti na to pitanje. Činjenica je da smo trenutno svjedoci izvanrednih kretanja na tržištima i nemoguće je predvidjeti što će se dogoditi tj. hoće li biti daljnjeg pada. Ono što se može pretpostaviti je da će tržišta kapitala ostati nestabilna još neko vrijeme.

 

Koliko će trajati ovaj pad dionica?
Iako u međuvremenu može doći do kraćih oporavaka tržišta ne očekuje se brza normalizacija. Umjesto toga očekujemo da će, kada se virus stavi pod kontrolu, doći do kontinuiranog trenda rasta.

Što rade zaposlenici koji upravljaju fondovima u trenucima pada dionica poput ovog?
Fond menadžeri vrlo pomno prate kretanja na tržištima kapitala. Rizik u našim fondovima je smanjen na način da je znatno smanjen udio u dionicama te su sredstva preusmjerena u instrumente koji se odnose na novčano tržište s niskim rizikom, ali kapitalni gubici su još uvijek mogući. Nadalje, Zakon o otvorenim investicijskim fondovima i pripadajući pravilnici strogo propisuju načine i ograničenja ulaganja fondova te ograničavaju fond menadžere u upravljanju. Naime, bez obzira što se događa na tržištu, fond mora sadržavati odnosno biti uložen u one financijske instrumente i u onim okvirima kako je to propisano njegovim Prospektom. Fond menadžer ne može npr. prodati sve dionice u dioničkom fondu unatoč padu, jer je propisan određeni obvezni minimalan postotak držanja dionica da bi se fond uopće mogao smatrati dioničkim. Drugim riječima: dionički fond mora ostati dionički, obveznički fond mora ostati obveznički. Uz kratkoročne obvezničke i obvezničke fondove Raiffeisen Invest d.o.o. upravlja samo s jednim dioničkim fondom, te tri posebna fonda u kojima se primjenjuju specifične adaptivne strategije ulaganja. Investicijski ciljevi i strategija upravljanja, te ostale detaljne informacije možete pronaći u Prospektu i Pravilima, Ključnim informacijama za ulagatelje i Mjesečnim izvještajima za ulagatelje svakog pojedinog fonda dostupnim na web stranici Društva ili u bilo kojoj poslovnici RBA.

 

Mogu li u bilo kojem trenutku pristupiti svojim sredstvima u fondu?
U pravilu svoja sredstva možete otkupiti u bilo kojem trenutku po cijeni koja vrijedi za dan zaprimanja valjanog zahtjeva za otkup. U izvanrednim okolnostima na tržištima kapitala može doći do kašnjenja u isplatama u odnosu na uobičajene rokove. U Republici Hrvatskoj, prema Zakonu o otvorenim investicijskim fondovima, isplata sredstava iz fondova moguća je unutar 7 dana, no društva za upravljanje isplate nastoje izvršiti već sljedeći radni dan.

 

Što sada trebam učiniti?
Odgovor na ovo pitanje je individualan i razlikuje se od slučaja do slučaja. Jesu li se osnovni kriteriji na kojima ste temeljili Vašu početnu odluku o ulaganju promijenili - primjerice Vaš investicijski horizont ili tolerancija na rizik? Ako je odgovor potvrdan, prilagodba će možda biti potrebna, ali ako nije...ostanite hladne i smirene glave. Detaljnije informacije o ovoj temi pronaći ćete u članku „Kako ostati hladne glave na tržištima kapitala unatoč koronavirusu“ koji se također nalazi na našoj web stranici.

 

Trebam li nastaviti s ulaganjem u fondove, dionice...čija cijena pada ili trebam izaći?

Posljednji veliki pad burze dogodio se 2008. godine – tzv. Lehmannova kriza. Cijene su pale za gotovo 50%. Taj je pad praktički u potpunosti nadoknađen u naredne tri godine, a od tada nadalje uzlazni trend se nastavio sve dok cijene nisu porasle za gotovo dodatnih 150%.
Ulagatelji koji su povukli sredstva pri niskim cijenama pretrpjeli su gubitke koji su ostavili gorak okus. Novo ulaganje godinu dana kasnije - u trenucima kada je dio pada cijena već bio nadoknađen – rezultiralo je solidnim dobicima. Međutim, ti su dobici ipak bili znatno niži od onih koji su ostvareni kao rezultat ulaganja na "dnu" krizu, odnosno pri najnižim cijenama. Naš je zaključak: pogoditi pravi trenutak za ulaganje u razdoblju tržišne volatilnosti kakvoj smo trenutno svjedoci vrlo je teško, da ne kažemo nemoguće, jer se buduće kretanje cijena ne može predvidjeti.
Jedno je sigurno: strah je loš saveznik kada su u pitanju odluke o ulaganju.

 

Što trenutni pad burze znači za ulagatelje koji ulažu u fondove putem trajnog naloga?
Ulaganjem u fondove putem redovnog mjesečnog trajnog naloga redovito ulažete određeni fiksni iznos. To znači da se u razdoblju pada tržišta, odnosno nižih cijena, stječe veći broj udjela nego u razdobljima viših cijena te do izražaja dolazi efekt uprosječivanja cijena. Ulagatelj na taj način ima koristi i od mogućeg budućeg rasta cijena povećanjem broja udjela u fondovima, iako kapitalni gubici i dalje nisu isključeni. Ako se mjesečna stopa ulaganja poveća tijekom razdoblja slabijeg tržišta, odnosno nižih cijena, učinak uprosječivanja cijena je veći.

 

Često čujete ljude kako govore da će se tržišta oporaviti - zašto su tako sigurni u to?
Slom dionica ili krize na tržištima kapitala dio su poslovanja s vrijednosnim papirima, baš kao što su i snažni pomaci cijena u suprotnom, pozitivnom smjeru.

Od početka 1970. globalno tržište dionica suočilo se sa više od 20 kriza. Neke su bile ozbiljnije, neke relativno blaže. Ali bez obzira na intenzitet sve su imale jedno zajedničko: oporavak koji je uslijedio. Unatoč svim padovima, tržišta kapitala su tijekom posljednjih 50 godina rasla prosječno 8,34% godišnje.
Naše mišljenje: kao i prethodne krize, i ova će proći, a kada se to dogodi pretpostavka je da će se tržišta ponovno razvijati u pozitivnom smjeru.

 

Što znače trenutni gubici?
Vrlo je bitno gledati na ulaganje iz šire perspektive. Ovisno o tome koliko dugo ulažete, gubitak koji ste pretrpjeli može biti relativno velik ili relativno mali. Možda uopće niste pretrpjeli gubitak tijekom cijelog razdoblja ulaganja, a posljednjih nekoliko tjedana samo je (iako značajno) smanjilo vaš ukupnan dobitak. Drugo je pitanje postoji li i ugovoren investicijski plan, odnosno trajni nalog, što bi u trenutnim okolnostima dovelo do jeftinije kupovine udjela u fondovima. Iako, navedeno ne znači da se kapitalni gubici mogu isključiti.
Pretpostavljamo da će proći određeno vrijeme dok se tržišta ne oporave i ponovno počnu rasti. Ako prodajete svoje udjele u fondovima, gubici koji su trenutno samo na papiru postat će stvarni gubici.

 

Trebate li sada uložiti svježi novac?
Na tržištima još uvijek vlada neizvjesnost, a očekuje se da će se fluktuacije cijena nastaviti još neko vrijeme. Odluka o ulaganju ovisit će prvenstveno o Vašoj osobnoj toleranciji na rizik i procjeni tržišne situacije. Ukoliko se odlučite uložiti uvijek postoji mogućnost raspodjele ulaganja kroz određeno razdoblje (npr. tijekom 12 mjeseci) putem mjesečnih uplata kroz trajni nalog. Investicija, korak po korak.

Ako i dalje imate pitanja vezana na Vaše ulaganje u naše fondove, ne oklijevajte kontaktirati Vašeg RBA bankara ili direktno nas u Raiffeisen Invest d.o.o.

 

Engleska verzija dostupna je na našoj web stranici pod Dokumentacija / Ostali dokumenti. English version available on our website under Dokumentacija / Ostali dokumenti.

Datum kreiranja: ožujak 2020

 

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj tekst pripremio je Raiffeisen Invest d.o.o. te je on isključivo informativnog karaktera. Ovaj tekst se ne smije reproducirati, prevoditi ili činiti dostupnom trećim osobama osim namjeravanog korisnika, u cijelosti ili djelomice, bez prethodne pisane suglasnosti Raiffeisen Invest d.o.o. u svakom pojedinom slučaju. Ovaj tekst ne predstavlja investicijski savjet ili osobnu preporuku glede kupovanja, držanja ili prodaje udjela u investicijskim fondovima pod upravljanjem Raiffeisen Invest d.o.o., niti ponudu ili poziv na kupnju ili prodaju udjela u investicijskim fondovima te ne zamjenjuje niti dopunjuje bilo kakav pravni dokument koji je po propisima bilo koje države, uključujući i Republiku Hrvatsku, potreban za kupnju ili prodaju udjela u investicijskim fondovima, bez obzira radi li se o malim ili profesionalnim ulagateljima te bez obzira radi li se o subjektima ili rezidentima Republike Hrvatske ili koje druge jurisdikcije.

Ovaj tekst temelji se na javno dostupnim informacijama, koje smatramo pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzimamo nikakvu odgovornost. Sve informacije sadržane u ovom tekstu utemeljene su jedino na javno dostupnim informacijama i pod pretpostavkom da su te informacije cjelovite i točne, a što ne mora biti slučaj i za korisnika predstavlja rizik, kako izdavatelja, tako i tržišta kapitala i općih gospodarskih ili političkih okolnosti i izgleda. Procjene, projekcije, preporuke ili predviđanja budućih događaja te mišljenja iznesena u ovom tekstu predstavljaju neovisne prosudbe djelatnika Raiffeisen Invest d.o.o. na dan objavljivanja, ako nije drugačije navedeno. Za izradu ovog teksta značajni su bili sljedeći materijalni izvori: Zagrebačka burza, Bloomberg.

Ovaj tekst ne može predstavljati i ne predstavlja temelj za donošenje investicijske odluke, već se svi korisnici pozivaju da se prije donošenja investicijske odluke informiraju dodatno i u mjeri koju drže potrebnom.

Raiffeisen Invest d.o.o., RBA te bilo koje s njima povezano društvo kao ni njihovi direktori, ovlaštene osobe ili zaposlenici, te bilo koja druga osoba, ne prihvaćaju nikakvu odgovornost (iz nemara ili drugog razloga) za bilo kakve gubitke prouzročene na bilo koji način zbog korištenja ovog teksta ili njezinog sadržaja, odnosno na drugi način prouzročene s njom u vezi.

Ovaj tekst se objavljuje ulagateljima od kojih se očekuje donošenje samostalnih investicijskih odluka i procjene rizika ulaganja, kako rizika samog izdavatelja tako i tržišta kapitala i općih gospodarskih ili političkih okolnosti i izgleda, bez nepotrebnog oslanjanja na ovaj tekst, te se, bez prethodnog odobrenja Raiffeisen Invest d.o.o., ne smije distribuirati, umnažati ili objavljivati u cijelosti ili djelomično ni u koju svrhu.

Investicijski fond nije depozit i ne podliježe osiguranju depozita. Ulaganja u fondove uključuju veće rizike, uključujući rizik gubitka kapitala. Prije ulaganja svaki Ulagatelj dužan je upoznati se s Prospektom i Pravilima fonda.

Prospekt, Pravila, Ključne informacije za ulagatelje, financijska izvješća, vrijednost udjela i ostale informacije o fondovima pod upravljanje Raiffeisen Invest d.o.o., na hrvatskom jeziku, besplatno su dostupne na internet stranici društva za upravljanje www.rbainvest.hr, u poslovnicama Raiffeisenbank Austria d.d., te u sjedištu Društva