Gubici od ulaganja: što mogu učiniti?

21.04.2020

Pročitajte zašto kao ulagatelj u investicijske fondove u ovim neizvjesnim trenucima ne bi trebali paničariti i što možete učiniti. English

 

 

Prateći stanje svoje imovine u investicijskim fondovima u prvom tromjesečju 2020. godine, zasigurno Vam je kao ulagatelju jasno da situacija na financijskim tržištima nije ružičasta. U nastavku pročitajte zašto ne biste trebali paničariti i što umjesto toga možete napraviti.

Osjećaj panike?

Potpuno je razumljivo da Vas na prvi pogled stanje Vaše imovine u fondovima, na kojima je vidljiv negativan učinak pada cijena financijskih instrumenata posljednjih tjedana, može uplašiti i izazvati paniku.

Panika je ljudska reakcija koju smo naslijedili od naših predaka, a u zaista opasnim situacijama koje zahtijevaju brzu reakciju ili bijega ili borbe, može nam biti i vrlo korisna. Međutim, kada je riječ o Vašim financijama rijetko kada je dobar saveznik. S druge strane, informacije temeljene na činjenicama te prethodno iskustvo mogu Vam biti od velike pomoći, a upravo je zato tu za Vas i Vaš Raiffeisen osobni bankar. Također, odgovore na mnoga pitanja pronaći ćete i u našem nedavno objavljenom članku “Pad tržišta kapitala - 10 najčešće postavljenih pitanja”.

Objektivan pogled na Vaše ulaganje

Dugoročno ulaganje

Ulaganje u fondove uvijek bi trebao promatrati kao dugoročan poduhvat. Obično govorimo o preporučenom minimalnom horizontu ulaganja od jedne do deset godina, ovisno o vrsti fonda, strategiji ulaganja, odnosno cjenovnom riziku. Ovaj podatak ukazuje na razdoblje u kojem se očekuje da će fond nadoknaditi manja kolebanja cijena ali i ona velika, kao što je trenutno slučaj s koronavirusom. Međutim, treba napomenuti da se kapitalni gubici ne mogu isključiti.

Horizont ulaganja

Proteklih tjedana bili smo svjedoci nevjerojatnih kretanja cijena na tržištima kapitala. Gotovo svaki oblik ulaganja u vrijednosne papire, pa tako i ulaganja investicijskih fondova u obveznice, dionice…rezultirao je određenim gubicima. Međutim, vrlo je bitno promatarati svoje ulaganje kroz cijelo razdoblje ulaganja, a osobito su se posljednjih nekoliko godina tržišta kapitala uglavnom kretala u pozitivnom smjeru.

Pad vrijednosti Vašeg ulaganja u prvom tromjesečju ne mora značiti da ste sveukupno gledajući, u gubitku. Vaš ukupan povrat, koliko god bolan bio ovaj trenutni gubitak, promatrajući cjelokupno razdoblje ulaganja i dalje može biti pozitivan.

 

Što Warren Buffett radi u ovoj situaciji?

Warren Buffett, jedan od najuspješnijih investitora svih vremena, nedavno je objavio da neće prodavati dionice usprkos koronavirusu. Razlozi su očigledni: prvo, prodaja vrijednosnih papira znači pretvaranje gubitka na papiru u stvarni gubitak. I drugo, on je ulagatelj koji dugoročno ulaže u tvrtke ulaganjem u dionice te je svjestan rizika koji su s time povezani.

Što možete učiniti sa svojim sredstvima sada?

Nakon što prođe onaj prvotni osjećaj panike i shvatite da ima više smisla sagledati situaciju hladne glave, možete se fokusirati na sljedeće korake. Ako pogledate prethodne krize i padove cijena na financijskim tržištima, također ćete primijetiti i mogućnosti koje se u takvim trenucima mogu pojaviti:

Ulaganje u investicijske fondove putem trajnog naloga

Za razliku od jednokratnog ulaganja sredstava, putem ugovorenog trajnog naloga kupujete udjele u fondu na redovnoj, najčešće mjesečnoj, za fiksni iznos sredstava. S obzirom da uvijek uplaćujete isti iznos, to znači da u razdoblju nižih cijena stječete veći broj udjela nego u razdobljima viših cijena. Kao rezultat, postižete jeftiniju prosječnu cijenu udjela fonda (to se naziva efektom uprosječivanja cijena).

Povećanje ulaganja putem tajnog naloga                                                                                 

Ako već imate ugovoren trajni nalog možda je pravo vrijeme da povećate redoviti iznos koji ulažete. Time ćete imati više koristi od gore spomenutog učinka uprosječivanja cijena. A s obzirom da ćete tada imati sveukupno više udjela u fondu, bit ćete u boljoj poziciji da profitirate od budućih povećanja cijena.

Postepeno ulaganje

Nitko ne zna niti može znati hoće li tržišta i dalje padati. Isto Vam tako nitko ne može reći je li sada pravo vrijeme za ulaganje većeg iznosa u fondove. Ono o čemu možete razmisliti je postepeno ulaganje – dakle, čak i ako ste planirali uložiti određeni jednokratni iznos, veći ili manji, učinite to korak po korak.

Prateći kretanje vrijednosti Vašeg ulaganja u ovim trenucima zasigurno je u Vama izazvalo osjećaj nesigurnosti. Međutim, promatrajte svoje ulaganje racionalno i objektivno kao i u trenutku kada ste odlučili uložiti. Preispitajte temeljne motive svojih ulaganja i sigurni smo da ćete donijeti odluku koja je u skladu s Vašim potrebama, ciljevima, sklonosti riziku i vremenu na koji ste spremni uložiti svoja sredstva.

Napominjemo da je ulaganje u fondove povezano sa određenim rizicima te ne postoji garancija budućih prinosa kao i da je moguć gubitak uložene glavnice.

Engleska verzija dostupna je na našoj stranici pod Dokumentacija / Ostali dokumenti. English version available on our website under Dokumentacija / Ostali dokumenti.

 

Datum kreiranja: travanj 2020

 

Izjava o odricanju odgovornosti:

Ovaj tekst pripremio je Raiffeisen Invest d.o.o. te je on isključivo informativnog karaktera. Ovaj tekst se ne smije reproducirati, prevoditi ili činiti dostupnom trećim osobama osim namjeravanog korisnika, u cijelosti ili djelomice, bez prethodne pisane suglasnosti Raiffeisen Invest d.o.o. u svakom pojedinom slučaju. Ovaj tekst ne predstavlja investicijski savjet ili osobnu preporuku glede kupovanja, držanja ili prodaje udjela u investicijskim fondovima pod upravljanjem Raiffeisen Invest d.o.o., niti ponudu ili poziv na kupnju ili prodaju udjela u investicijskim fondovima te ne zamjenjuje niti dopunjuje bilo kakav pravni dokument koji je po propisima bilo koje države, uključujući i Republiku Hrvatsku, potreban za kupnju ili prodaju udjela u investicijskim fondovima, bez obzira radi li se o malim ili profesionalnim ulagateljima te bez obzira radi li se o subjektima ili rezidentima Republike Hrvatske ili koje druge jurisdikcije.

Ovaj tekst temelji se na javno dostupnim informacijama, koje smatramo pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzimamo nikakvu odgovornost. Sve informacije sadržane u ovom tekstu utemeljene su jedino na javno dostupnim informacijama i pod pretpostavkom da su te informacije cjelovite i točne, a što ne mora biti slučaj i za korisnika predstavlja rizik, kako izdavatelja, tako i tržišta kapitala i općih gospodarskih ili političkih okolnosti i izgleda. Procjene, projekcije, preporuke ili predviđanja budućih događaja te mišljenja iznesena u ovom tekstu predstavljaju neovisne prosudbe djelatnika Raiffeisen Invest d.o.o. na dan objavljivanja, ako nije drugačije navedeno. Za izradu ovog teksta značajni su bili sljedeći materijalni izvori: Zagrebačka burza, Bloomberg.

Ovaj tekst ne može predstavljati i ne predstavlja temelj za donošenje investicijske odluke, već se svi korisnici pozivaju da se prije donošenja investicijske odluke informiraju dodatno i u mjeri koju drže potrebnom.

Raiffeisen Invest d.o.o., RBA te bilo koje s njima povezano društvo kao ni njihovi direktori, ovlaštene osobe ili zaposlenici, te bilo koja druga osoba, ne prihvaćaju nikakvu odgovornost (iz nemara ili drugog razloga) za bilo kakve gubitke prouzročene na bilo koji način zbog korištenja ovog teksta ili njezinog sadržaja, odnosno na drugi način prouzročene s njom u vezi.

Ovaj tekst se objavljuje ulagateljima od kojih se očekuje donošenje samostalnih investicijskih odluka i procjene rizika ulaganja, kako rizika samog izdavatelja tako i tržišta kapitala i općih gospodarskih ili političkih okolnosti i izgleda, bez nepotrebnog oslanjanja na ovaj tekst, te se, bez prethodnog odobrenja Raiffeisen Invest d.o.o., ne smije distribuirati, umnažati ili objavljivati u cijelosti ili djelomično ni u koju svrhu.

Investicijski fond nije depozit i ne podliježe osiguranju depozita. Ulaganja u fondove uključuju veće rizike, uključujući rizik gubitka kapitala. Prije ulaganja svaki Ulagatelj dužan je upoznati se s Prospektom i Pravilima fonda.

Prospekt, Pravila, Ključne informacije za ulagatelje, financijska izvješća, vrijednost udjela i ostale informacije o fondovima pod upravljanje Raiffeisen Invest d.o.o., na hrvatskom jeziku, besplatno su dostupne na internet stranici društva za upravljanje www.rbainvest.hr, u poslovnicama Raiffeisenbank Austria d.d., te u sjedištu društva za upravljanje.